Horoz, Kurt, Tilki Olur Hayvansever Soyadı

Rize’nin İkizdere ilçesi Meşeköy Köyü’nde ‘av yasaktır’ tabelaları ile donattıkları köyde yıllardır yaban hayatı ile iç içe yaşayan köylülerin hayvan sevgisi soyadlarına da yansıdı. Köyde yaşayanların yüzde 80’inin soyadı Horoz, Kurt ve Tilki’den oluşuyor.

İlçeye 28 kilometre uzaklıktaki yaklaşık 300 nüfuslu Meşeköy Köyü’nde nüfusun yüzde 80’ine yakınının soyadları Horoz, Kurt ve Tilki adlı hayvan isimlerinden oluşuyor. Köy muhtarlığı aldığı kararla yıllardır köyde ve çevresinde av yasağı uygulaması sürdürüyor. Hayvansever olarak bilinen köyün dört bir tarafında da av yasağı tabelaları bulunuyor. Tabelalarda ‘kesinlikle her türlü kara avı yasaktır’, ‘yaban tavuğu ve horoz avı yasaktır’, ‘kesinlikle balık avlamak yasaktır’ uyarıları dikkat çekiyor. Köyün yakınlarına kadar inerek dolaşan yaban hayvanları da rahatsız edilmeden uzaktan izleniyor. Son olarak köyün üst kısmına kadar inen bir dağ keçisi çevrede bir süre dolaştıktan sonra gözden kayboldu.

47950_44039_28052014124845_3

Köy sakinlerinden Ahmet Tilki; Kurt, Horoz ve Tilki adlı üç hayvan isminin köyde yaşayanların yüzde 80’inin soyadlarını oluşturduğunu belirterek “Hayvanseverliğimizden dolayı bu soyadlarını aldık. Köyümüzde de av yasağı var. Köyümüzün çevresinde geyik, yaban keçisi, yaban tavuğu bulunuyor. Bunların avlanmasını yasakladık” dedi. Köylülerden Şemsi Kurt, “Dağlarda çok gezdiğimiz için bizim ailemize Kurt derlerdi. O nedenle biz de Kurt soyadını almışız” diye konuştu.

280520141245272046191_2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.