Konmadan 300 Gün Uçabiliyor!

Gün geçmiyor ki; doğanın yeni bir mucizevi bulgusuyla karşılaşılmasın! Örneğin haberimize konu edindiğimiz şu ebabil kuşu. 10 ay (300 gün) konmaksızın havada kalabiliyor. İnsan sahiden şaşırmayacak da ne yapacak, değil mi!?

Latincesi Apus Apus

Lund Üniversitesi’nden Anders Hedenström ve ekibi, Latince adı Apus apus olan ebabil kuşlarının tam 10 ay boyunca havada kaldıklarını saptadı.

Durmaksızın uçuyor. Hem de hiç yere konmadan, 10 ay…

Kuşların üzerine 1 gram ağırlığında konum belirleyici cihaz ve hızölçer koyan İsveçli ekip, bazı kuşların İngiltere’den Güney Afrika’ya kadar giderken yolda hiçbir şekilde yere inmediklerini gördüler. Bu, kanatlı canlılar dünyası içi gerçek bir rekor.

Akkarınlı Ebabil (Alpine Swift)

lgre6

Önceki rekor 6 ay boyunca yere inmeden uçan ak karınlı ebabil (Alpine swift) türüne ait. A-pus kelimesi “ayak-sız” anlamına geliyor. Ebabiller karada yatay olarak yürümekte zorlanırlar zira ayakları küçüktür.

Lund Üniversitesi’nden Anders Hedenström ve ekibi…

Karada durmaları gerekirse de genelde dikey şekilde, duvarlara asılarak dururlar. Çalışmanın sonuçları Current Biology dergisinde yayınlandı.

“Konmadan 300 Gün Uçabiliyor!” üzerine bir yorum

  1. Ebabil bir gün balkonumuza düştü. Tuttuk bunu. Muhteşem bir şey. Yürüyemiyordu gerçekten. Sakat sandık. Ama duvarda duruyor falan. Sonradan öğrendim tabi Ebabil olduğunu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.