Çobanlardan enerjide seyyar çözüm: Eşektrik!!!

Yaylada yaşayanlar ve çoban barınakları için İzmir Koyun Keçi Birliği ile birlikte ‘Sosyalleşme ve Bilinçlenme’ başlıklı proje üreten Sergün, 5 ile 7 Kw gücündeki taşınabilir sistemi ulaşımın olmadığı yerlere dahi eşek sırtında elektrik götürüyor. Yaklaşık 2 bin 800 lira maliyeti olan sistemi kurmak isteyen çobanlara, kırsal kalkınma desteklemeleri programı kapsamında yüzde 50 hibe veriliyor.

Çobanlar bize duacı

21’inci yüzyıl Türkiyesi’nde elektriği gerektiği durumlarda eşekle taşıdıklarını vurgulayan Sergün Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel “Tüketicilerimize fayda ve hayatlarına kolaylık sağlayan ürünler sunduk. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Türer’in talimatı üzerine portatif solar paketler geliştirerek onların işi doğrultusunda ihtiyaç ve tüketim doğrultusunda çoban çantası, göçer paket, çiftlik seti gibi isimler verdik. Maalesef Türkiye’de çoban barınaklarının yaşam şartları düşük, teknolojiden uzak. Bazı durumlarda ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için eşekleri yük aracı olarak kullanıyoruz. Solar paketleri kurduğumuz yerlerin bazılarında elektrikle ilk defa tanışan vatandaşlarımız var. Solar paketleri kullanmaya başlayan çobanlarımız sık sık arayarak bize dua edip teşekkürlerini sunuyorlar” dedi.

Cebinde 20 bataryayla gezen üyemiz vardı

Özer Türer, üyelerinin çoğunluğunun çok zor şartlarda yaşadığını ifade ederek, gündemden uzak ve dünyada olup biteni geç öğrendiklerini söyledi. Türer “İletişim kurabilmek için haftada bir şehre inip telefon bataryalarını şarj ediyorlar. Cebinde 20 bataryayla gezen üyelerimiz var. Sayalarında lüks lambasıyla aydınlatma yapıyorlar. Haftada 2 piknik tüpü tüketiyorlar. Ortalama aylık aydınlatma maliyetleri ise yaklaşık 100 lirayı buluyor. Sergün ile yaptığımız protokol ile üyelerimiz artık nitelikli solar paketlere sahip oluyorlar. Sayaları ve çiftlikleri artık ışıl ışıl. Televizyon ve internet sayesinde artık dünyadan anında haberdar oluyorlar” diye konuştu.

100620140143170691674_2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.