“Pohumu Ye” Oldu Sana “Pohumu İç”!

 Gübreden İçme Suyu!

Usta oyuncu Şener Şen’in; Nesli Çölgeçen imzalı “Züğürt Ağa” filmindeki unutulmaz replik “Ağa pohu üstüne poh olur mu?!” sanırız hâlâ zihinlerdedir. İşte bilim yeni bir mıucizeye imza atarak, Yavuz Turgul’un senaryosunu biraz değiştirdi. Gübreyi içme suyuna dönüştürdü!

ABD’de Bilim İnsanları, Gübreyi İçme Suyuna Dönüştürdü!

Gübreden içme suyu ABD’de bilim adamları, gübreyi içme suyuna dönüştürmeyi başardı.

Michigan Üniversitesi’nden bilim adamları, biyogaz üretimindekine benzer bir sistemle gübrenin içindeki suyu, içme suyuna dönüştürdü ve böylece gübrenin çevreye olan zararlı etkisinin azaltılması konusunda bir adım daha atmış oldu.

Bilim insanlarından Steve Safferman, gübrenin yaklaşık yüzde 90’ının sudan, yüzde 10’unun çok sayıda besin, karbon ve hastalığa yol açan maddelerden oluştuğunu belirtti. Safferman, geliştirilen yöntemle gübrenin içerdiği sudan ayrıştırılarak hayvanlar tarafından içilebilecek kadar temiz bir su elde edildiğini vurguladı.

Sistem sayesinde 378 litre gübreden 190 litre su elde edilebiliyor. Gübreden su elde edilmesi tasarrufun yanı sıra evrenin korunmasını sağlıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2006’da yayımladığı bir rapora göre, organik bir kirletici olan gübre, sera etkisine yol açan en önemli 4. gaz olan azot hemioksit salımının yüzde 65’inden sorumlu.

Sistemin yıl sonunda bir şirket tarafından piyasaya sürülmesi bekleniyor.

images

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.